Hvor meget kan man sende sit barn i vuggestue når man selv går hjemme på barsel? – ballinogbaby
"Væk med telefonen mor"

Hvor meget kan man sende sit barn i vuggestue når man selv går hjemme på barsel?

Det er jo et evigt farligt emne, når man kommer ind på ting som hjemmepasning, vuggestuetider og hvor længe ens barn har “godt af” at være afsted i vuggestue.

Når begge forældre arbejder fuldtid, giver det jo ret meget sig selv. Så må barnet være afsted den tid det er nødvendigt og sådan er det. På trods af, at både min mand og jeg har arbejdet fuldtid siden Oliver startede i vuggestue, synes jeg egentlig at vi har haft en rigtig god rutine og at Oliver har haft passende timer i vuggestuen. Selvfølgelig er han ofte blevet afleveret tidligt eller hentet sent, men det har sjældent været begge dele på samme dag. Og så har vi fantastiske bedsteforældre som fast har hentet tidligt 1-2 gange om ugen, som også har gjort det meget lettere for os.

Der er jo meget fokus på daginstitutioner disse dage og på, om vores børn bliver set nok mens de er der. Det giver nok de fleste forældre ondt i maven, hvis man har set klippet hvor den lille pige bare går rundt helt for sig selv og ikke må være med nogle steder. Eller pigen der ikke bliver trøstet eller ordenligt set, da hun græder. Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke har set afsnittene færdigt da jeg ikke kan undgå at tudbrøle. Men bare den smule jeg har set, giver mig da lidt lyst til at sige op, melde ham ud af vuggestuen og hjemmepasse i stedet.

Men så alligevel ikke.. For nu er jeg jo på barsel det næste år og har jo muligheden for, at passe ham hjemme i stedet. Det ville da også spare os en god sjat penge hver måned. Men når det kommer til stykket må jeg bare indrømme, at jeg aldrig ville kunne hjemmepasse ham, med den alder han er i nu. Og slet slet ikke, med en lille baby også!

Det ene er, at jeg simpelthen ikke dygtig nok til, at stimulere og aktivere ham nok i samme omfang som han bliver, når han er i vuggestue. Jeg har ingen anelse om, hvordan jeg skulle lære ham alt det han kommer hjem fra vuggestuen og pludselig kan. Det er dem der skal have fuld kredit for, at han selv kan tage tøj og jakke på. Og da vidst også for, at han selv tager sin tallerken over når vi har spist. Derudover er det da på ingen måde lige så fedt at lege med mor dag efter dag, som det er at lege med 3 andre jævnaldrende drenge, som også vil lege dinosaur og gemmeleg om og om igen. Jeg ved godt der findes diverse legegrupper osv. men jeg tror oprigtigt på, at det er godt for ham at gå i vuggestue.

Det andet er, at jeg slet ikke kan forestille mig, hvordan jeg skulle kunne gå hjemme hver dag, med BÅDE en baby og en 2-årig dreng med krudt i røven. Jeg ville gå fuldstændig fra forstanden. Så nej, der er ingen tvivl om, at Oliver selvfølgelig fortsætter i vuggestue på trods af, at jeg går hjemme.

Men det der er min udfordring er, hvor meget han så skal være der. Jeg ved godt at det er åndsvagt, men jeg bruger faktisk overraskende meget energi på at tænke over, hvad pædagogerne på hans stue tænker om mig. Om de synes jeg gør de rigtige ting. Da jeg stadig arbejdede og nogle gange skulle møde sent, havde jeg det så dårligt med at aflevere ham uden make-up eller uniform på, fordi det jo så lignede at jeg havde fri – men afleverede ham alligevel! Og så var jeg sikker på, de ville sidde og bagtale mig og snakke om, hvorfor jeg ikke gav mit stakkels barn en fridag.

Nu da jeg er på barsel er der jo bare ikke rigtig nogen tvivl om, at jeg ikke skal afsted på arbejde men at jeg højst sandsynligt, bare skal hjem og have en lur eller shoppe babytøj. Og så er jeg lidt bange for at blive dømt for, ikke at give Oli lov til at holde fri. For han kunne jo i princippet godt være hjemme. Især i de her uger inden fødslen. Men ærligt, så synes jeg det er alt for hårdt at have ham hjemme mere end en enkel dag i løbet af ugen!

Det skal lige siges, at jeg jo ikke afleverer ham som det første barn om morgenen og så henter ham sidst på eftermiddagen. Han bliver oftest afleveret ved 9-tiden inden de får frugt og bliver så hentet igen når han vågner fra sin lur. Men hvis jeg så bare lige en enkel dag har noget jeg skal have klaret, og først henter ham ved 16 tiden, så er jeg igen bange for de tænker strenge tanker om mig. For jeg går jo bare derhjemme.

Men sådan kan jeg jo ikke rende rundt og tænke det næste år! Jeg tror der kommer til at være rigeligt med ting som jeg har dårlig samvittighed over, uden også at skulle have det overfor vuggestuen. Og når nu det er den beslutning vi har truffet og som jeg jo synes er den bedste, så kan det da godt irritere mig lidt at jeg ikke bare kan hvile i den. Hvorfor kan jeg ikke bare være glad over, at jeg nu har muligheden for at give ham langt kortere dage, end han har haft før? Hvorfor skal jeg absolut finde noget andet at have dårlig samvittighed over?

Jeg er meget interesseret i at høre, hvad I tænker. Er der nogle pædagoger på linjen der kan fortælle om, hvad man som pædagog tænker? Om det kun er i mit hoved jeg bliver bagtalt og fordømt? Og jer andre med flere børn, hvordan har I gjort med barsel og vuggestue/børnehave?

Fik du læst:

Væk med telefonen mor!

Når man får skæld ud af vuggestuen

Følg med på instagram

16 kommentarer

 • Mie

  Da jeg var studerende (pædagog) i vuggestue kan jeg stadig huske en kommentar fra en af pædagogerne, som jeg ikke brød mig om… Det var i sommerferie perioden… Der var 7 børn i vuggestuen (ud af 39!) Jeg syntes simpelthen det var så hyggeligt, for jeg tror vi var 4-5 på arbejde… Alligevel kommer den her ene pædagog med kommentaren om en af børnene: “Hvad laver hun her? Mor har da fri!”…. Den ramte mig virkelig og jeg synes ærlig talt ikke hun kunne være bekendt at sige sådan… Hun aner intet om, hvorfor moren sender sin pige i vuggestue, selvom hun har fri… måske skal hun handle stort ind, gøre rent eller vil bare gerne have at hendes datter har en god dag i vuggestuen med sine kammerater?! Jeg tænker også, at med det beløb vi betaler for at have vores børn i institution, så kommer det overhovedet ikke pædagogerne ved, om vi har fri eller ej… De får løn for at passe vores børn, længere er den ikke!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ballinogbaby

   Ej hvor ubehageligt! Det er præcis sådan nogle kommentarer man er bange for at få! Og nej, pædagogen aner jo ikke noget om hvorfor😐

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sidsel

  Jeg er pædagog, dog ikke vuggestuepædagog. Men jeg vil sige: lad dit barn være i institution den tid du har brug for, og slut fred med det. Den lille ny har også brug for din opmærksomhed, og begge dine børn har brug for en mor med overskud.
  Jeg går selv på barsel lige nu, og de første måneder afleverede og hentede min mand hver dag, hvilke betød at vores søn var i børnehave 7.50-16.15 de fleste dage. Det var sikkert hårdt for ham, men sådan var det (han elsker heldigvis sin børnehave, men han havde det lidt svært i den periode – ikke mindst med at være blevet storebror). Nu hvor vores datter er 5 måneder er der mere overskud i hverdagen, så han har en ugentlig fridag herhjemme med os, og jeg henter også ind imellem ved 15-tiden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ballinogbaby

   Tak for dit svar! Det så godt skrevet og du har så ret ❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Jeg er også pædagog. Og de mødre som fortsat lader deres børn være “institutions-børn” (7-16 ish), dem bliver der nævnt i personalegrupperne, og undret sig højt.
  Men de fleste pædagoger har selv børn, og de ved hvor hårdt det er, så vi dømmer ikke nogle. Og SLET ikke et 9-15 barn 😊.
  Det er også vigtigt at du får hvilet inden fødslen, og at lillefisen får samme ene-monopol som storebror fik.
  Jeg forstår godt din bekymring. Og hvis du er i tvivl, om pædagogerne mener at din søn trænger til lidt sporadiske fridage, så spørg dem direkte 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ballinogbaby

   Tak for dit svar! Så dejligt at høre fra en pædagog! og god ide at spørge dem til råds ❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Min søster sendte den store i vuggestue, dengang hun fik nr. 2. Men hun hentede ham tidligt (kl. 8-14/15). Men hendes grund til at sende ham i vuggestuen var at den nye lille baby også skal have hendes udelte opmærksomhed ligesom den store fik. Det virkede rigtig godt for dem, og jeg har overvejet det samme, hvis vi skulle have nr. 2 en gang. (Du er jo kun et menneske, så pak endelig den dårlige samvittighed væk. Det er i orden at være en god mor, og ikke skulle stræbe efter perfektion.)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ballinogbaby

   Det er jo nemlig super vigtigt også at have tid til baby! Får når først storebror er hjemme igen så er det nok svært med at få mors udelte opmærksomhed❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg er pædagog og mor til 3 Jeg ville vælge at give den store en fridag mindst hver anden uge. Og så hente inden middagslur en gang i mellem det er så hyggeligt at få barnet hjem og sove til middag. Ellers så hente ved 15 tiden senest med mindre man skal noget. Det er skønt at Have tid til at have konflikter og lade de store gøre tingene selv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina Jacobsen

  Jeg tror, som mor, har man altid følelsen af, at man i nogles øjne, gør tingene helt forkert.
  En 2 årig har brug for sine rutiner, og selvom jeg har en dag fri i hverdagen, fordi jeg skal arbejde weekend, så kommer musen altså i dagpleje. Ved mindre vi har desiderede aftaler på programmet. Dels har jeg godt af, en formiddag, hvor jeg faktisk får lavet lidt og dels ææællskeer hun dagplejen, så afsted kommer hun. Hentes selvfølgelig tidligerer, hvis det kan lade sig gøre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Jeg arbejder hjemme. Vi har en hundepension og vores søn kommer i dagpleje fra morgenen af og hentet efter lur og eftermiddagsmad. Den rutine har han og har det bedst med. Ja, jeg har for det meste ‘fri’ om formiddagen, men der skal jeg nå det som andre når i weekenderne osv. Om fredagen henter jeg ofte inden middag dog og har dagplejer fri, så er han hjemme. Han holder ofte fri når andre børn er i dagpleje, for om sommeren er han ikke hjemme. Der er der ganske enkelt ikke tid pga travlhed. Det hele betyder også at jeg som sådan ikke går på barsel. Jeg har termin i starten af februar og går nok igen først på barsel når jeg har veer og starter igen efter fødsel. Jeg kan sagtens forstå din dårlige samvittighed og har den selv, for ja, jeg burde jo holde fri med min søn eller andet. Men jeg har talt sammen og alene i år kommer han op på mere end 7 ugers fri plus de tidlige dage. Så må folk dømme mig, men jeg skal nå det hele og vores arbejdsdag er ikke bare fra 8-16 5 dage om ugen. Det er fra tidlig morgen til sen aften 365 dage om året.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ballinogbaby

   Det er vigtigst at finde en rutine der passer til ens egen familie❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Jeg har termin den 26. Nov. Og har en på 2,5år i forvejen. Vi har taget en snak med vuggestuen, og de foreslår så meget struktur som muligt, og så F.eks. En ekstra fridag om ugen i for forlængelse af weekender. Så det ikke bliver for meget skiften imellem og skulle være i vuggestue og skulle være hjemme.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ballinogbaby

   Genialt at spørge vuggestuen til råds! og lyder også som et virkelig godt råd❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

"Væk med telefonen mor"