Gode råd til, når dit barn skal være storesøster eller storebror – ballinogbaby
Hvad man skal ønske sig til barnedåben

Gode råd til, når dit barn skal være storesøster eller storebror

Lidt i forlængelse af det her opslag om dårlig samvittighed, vil jeg lige komme med nogle gode råd til, hvis dit barn skal være storesøster eller storebror. Det er en stor omvæltning for de fleste familier og noget, der desværre ofte kan skabe en masse konflikter og problemer.  Jeg er selvfølgelig ikke ekspert, men det her er de ting vi blev rådet til at gøre, og det som virkede rigtig godt for os. Hvis I har nogle tilføjelser – så skriv gerne en kommentar!

Præsenter baby hjemme: Af stort set alle blev jeg rådet til, at præsentere storebror og baby for hinanden derhjemme. På den måde, er storebror/storesøster på hjemmebane og er ikke også nervøs og usikker over at være et så mærkligt sted som hospitalet. Hvis vi var kommet hjem lige efter fødslen, havde vi også foretrukket at gøre det sådan. Men da Lukas kom ud ved kejsersnit, var det desværre ikke en mulighed. Jeg var indlagt et par dage og havde derfor ikke havde lyst til, at Oli skulle undvære mig så længe. Derfor gjorde vi det sådan, at Far og Oli kom sammen op på hospitalet og havde morgenmad og kage med. Vi havde købt en gave til Oli fra Lukas som han fik på hospitalet. I starten var han ret usikker og det var tydeligt at han synes, at det hele var meget mærkeligt. Men det hjalp da kagerne og gaven kom frem og efter lidt tid, rendte han rundt og hyggede sig på stuen.

Storebror gaver: Alle der kom på barsels-besøg efter vi var kommet hjem, havde også en gave med til Oli fordi han var blevet storebror. Det var simpelthen så sødt og slet ikke noget jeg havde forventet. Men jeg kunne se, at det gjorde noget rigtig godt for Oli. Han var SÅ stolt når han pakkede sin “storebror” gave op og fortalte flere gange, at han fik gave fordi han var blevet storebror. Han viste rigtig stolt Lukas frem til alle gæster og kaldte ham for HANS lillebror.

Give storebror/storesøster opmærksomheden: Et andet godt råd vi fik i forbindelse med barselsbesøg var, at det var en god ide at gæsterne gav Oli opmærksomheden når de kom. Oli var jo vant til, at hans bedsteforældre kom for at lege og besøge ham og det kunne derfor godt gøre lidt ondt, hvis det pludselig kun var baby der var spændende. For os fungerede det rigtig godt at de besøgende delte sig lidt op, så nogle legede med Oli og nogle kiggede på Lukas.Så kunne de bytte efterfølgende. På den måde, var det også fedt for Oli med barselsgæsterne og det var ikke så overvældende for Lukas, med en masse der stod og gloede på ham.

Ikke give baby skylden: Baby kommer unægteligt til at tage en del opmærksomhed, og har behov som ikke bare kan vente. Det kan godt være lidt svært at forstå for storebror/storesøster, hvis de heller ikke er så gamle, og gerne vil have jeres opmærksomhed til noget. Vi blev rådet til, at passe på med at sige ting som: “Jeg kan ikke lege nu for lillebror skal lige have mad” eller “Nej ikke nu jeg skal lige skifte lillebror” for så kunne vi risikere, at Oli blev sur på ham over hele tiden at tage vores opmærksomhed når han gerne ville have den. Derfor skulle det være bedre at sige noget i stil med “Nej jeg kan ikke lige nu, men om lidt vil jeg gerne”. For så var det ikke baby der var den “dumme”, men bare mor.

Alene-tid: Planlæg ting med en af jer, hvor det kun er den store der er i fokus. At baby kommer er en rigtig god mulighed for far og storebror/storesøster til at få et helt særligt forhold og lave ting bare dem. Men det kan også sagtens være far der lige går en lang tur med baby, så mor og den store kan lave noget imens. Det behøver ikke være Tivoli-ture og store udflugter der skal til. Det kan sagtens bare være at bage en kage, eller gå en tur i skoven. bare den store lige får lidt alenetid med mor eller far.

Få storebror/storesøster til at være med: En god måde at vende storebror/storesøster til at der nu er en baby, er at indrage ham/hende i ting der skal ordnes. Det kan for eksempel være ved, at give den store en dukke eller bamse, som han/hun kan pusle om mens du gør det samme med baby. Så kan i skifte ble sammen, give sutteflaske og putte til lur sammen. Det kan også være, at storebror/storesøster er så stor, at han/hun kan hjælpe dig med baby. For eksempel at finde tøj frem, lukke bleen eller hjælpe med at give bad.

Forbered jer inden: Det kan være svært at forberede den store på, at der kommer en baby. Men de ting man kan gøre inden, er godt at gøre. Det er for eksempel en god ide at vende barnet til, at far også kan putte. (Hvis det altid er mor der putter) For så bliver det ikke “endnu en ting baby ødelægger”. Hvis barnet er stort nok til at forstå det, kan det også være en fordel at læse bøger om at blive storebror/storesøster og hvad det er der sker i mors mave.

Giv jer god tid og gør det der virker for jer: Det her er nok det vigtigste råd. Den første tid kan være svær for jer alle og det er okay, at det tager noget tid at vende sig til det. Det er ikke unormalt at de nye ændringer gør, at storebror/søster pludselig vågner meget om natten, har kortere lunte eller er meget mor-syg. Bare tag det som det kommer og vid, at det nok skal blive bedre. For at komme med et eksempel, begyndte Oli at vågne rigtig meget om natten og være ked af det. Han kom hele tiden ind til os og var svær at få tilbage i seng. Fra hans synsvinkel, kan jeg også godt forstå det er øv at både mor og far og baby sover sammen, men han bare skulle ligge på sit eget værelse. Det der virkede for os var, at Far og Oli begyndte at sove sammen og Lukas og jeg sov sammen. Pludselig var Oli igen nem at putte og sov hele natten. Jeg tror det hjalp ham rigtig meget og gav ham den tryghed han havde brug for.

 

 

Fik du læst:

Om at gå fra 1 til 2 børn

Alle de ting man burde gøre med baby, som ikke holder i praksis

Følg med på instagram

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad man skal ønske sig til barnedåben