Kan en fødsel være smertefri? – ballinogbaby
Har jeg veer? Er det nu??

Kan en fødsel være smertefri?

I samarbejde med “Mintryggefødsel”

Jeg har hele tiden tænkt, at jeg ikke ville have noget fødselsforberedelse denne gang. Jeg har jo født en gang før og desuden, også været til fødselsforberedelsen på hospitalet i forbindelse med dén fødsel. Og jeg synes ikke den hjalp mig synderligt. Jo – det var rart at have noget teori bag de faser jeg skulle igennem og vide hvornår jeg skulle ringe, men jeg synes ikke de gjorde min fødsel lettere eller mere overskuelig. 

Jeg har hørt om de forskellige tilbud man kan købe sig til, som skulle gøre fødslen nemmere og bedre.  Men jeg har også altid tænkt, at det var lidt for hippie-agtigt til mig. At det umuligt kunne hjælpe. Nu har jeg jo prøvet at have veer og jeg kan brække mig over sætninger som “at man skal byde veen velkommen og lade kroppen arbejde”. For det kan man jo umuligt med den smerte!

Men det viser sig så, at det kan man måske godt alligevel. Eller måske er det i hvert fald muligt, at være bare lidt mere i kontrol end jeg var. Jeg har nemlig været til min første private fødselsforberedelse i dag som jeg må sige, har været en anelse anderledes end den man bliver tilbudt på hospitalet.

For at tage det fra starten af, blev jeg for lidt over en uge siden kontaktet af Eva, som har “Mintryggefødsel” i Humlebæk. Hun har specialiseret sig indenfor alt der har med baby og graviditet at gøre og har alt ligefra efterfødsel træning til ammevejledning. Hun er også certificeret fødselshjælper af Anja Bay som har Smertefri fødsel, og afholder derfor også fødselsforberedelseskurser. Eva har fulgt lidt med på sidelinjen, og har set min panik over snart at skulle føde. Hun tog derfor kontakt til mig og spurgte, om jeg ikke havde lyst til at prøve et forløb hos hende og måske, få lidt andre øjne på fødslen end hidtil.

Og det var jo et tilbud jeg umuligt kunne sige nej til. For på trods af hvor meget jeg har tænkt, at fødslen ville blive frygtelig men blot skulle overstås, kan jeg da godt mærke uroen vokse nu tættere vi kommer på. Jeg synes virkelig ikke at det var en fed oplevelse sidst og det skræmmer mig at skulle igennem det igen. Derfor blev det til et stort JA TAK fra mig og igår var så første gang jeg mødtes med Eva.

Og jeg må sige, at jeg indtil videre er meget positiv. Evas tilgang er ikke den der hippie agtige – ‘Jeg ligger her og nyder, hvordan min urkvindekrop bare gør sit arbejde’ måde, som jeg nok altid lidt har troet, sådan noget ville være. Faktisk gav det bare rigtig god mening. Det viser sig nemlig, at den mest optimale måde at komme igennem en ve på, IKKE er at spænde i hele kroppen, glemme at trække vejret og bare tænke “PANIK, FLYGT, JEG VIL VÆK!” Hvilket jeg jo godt kan se logikken i. Det var bare det eneste jeg var i stand til sidst. Hver gang jeg kunne mærke veen spænde op, gik jeg i panik. Jeg glemte at trække vejret og prøvede virkelig bare at kæmpe imod alt hvad jeg kunne. Og det er altså virkelig udmattende at gøre i 36 timer! Derudover, er det virkelig ikke fedt, at være så meget ude af kontrol som jeg var. Min krop var i frygt-mode og jeg følte slet ikke, at jeg kunne håndtere det. Og det er det, Eva gerne skulle give mig nogle værktøjer til at kunne ændre ved.

Nu har jeg jo kun været der én gang, men er som sagt meget positiv. Vi brugte lang tid på at snakke om min sidste fødsel, det der sker i hjernen når man har veer og hvordan man, i teorien, kan styre og håndtere den smerte. Derudover fik jeg nogle vejrtrækningsøvelser, som jeg skal øve mig på dagligt indtil fødslen går igang. Det er den vigtigste del af det og derfor også det jeg virkelig skal øve mig i. Ellers kan det hele vidst være lige meget.

Næste gang er også bare mig og 3. gang skal Niko så med. Så han også får nogle værktøjer til hvordan han kan hjælpe og støtte mig, i stedet for bare at stå og være helt uduelig.

Det er jo ikke til at sige, om det vil gøre nogen som helst forskel når vi når fødslen. Eller om det vil ende præcis ligesom sidste gang. Jeg tror heller ikke, at nu bliver min fødsel bare uden smerter fordi, jeg har lært at trække vejret anderledes end sidst. Jeg tror stadig, at det bliver virkelig smertefuldt og skræmmende. Men jeg kan mærke, at det giver mig en anden ro at jeg forbereder og øver mig og i højere grad, ved hvad jeg går ind til. Og det kan i hvert fald ikke være et dårligt udgangspunkt!

Nu må vi se hvordan de næste 2 gange går og mest af alt, hvordan det virker under fødslen!

Og så vil jeg som altid, selvfølgelig meget gerne høre jeres oplevelser! Hvad har I været til af fødselsforberedelse? Og hvad har det gjort af forskel?


Fik du læst:

Det fedeste ved at føde er..

Har jeg veer?? Er det nu?!

Følg med på Instagram

6 kommentarer

 • Jeg har tre børn og har født smertefrit med den første og den sidste. Jeg trænede åndedræt derhjemme efter lamaze-metoden og det gik vildt godt – men selvfølgelig gør det ondt. Du skal udvide dig fra 3 til 10 cm og det gør da ondt. Men jeg kunne styre smerterne med åndedrættet – og presseveerne også, så jeg ikke gik i stykker og kunne tage hjem 4 timer efter 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ballinogbaby

   Ej hvor lyder det fedt! Det kunne jeg virkelig godt tænke mig!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hannah

  jeg havde købt mig til både privat fødselsforberedelse, gået til yoga og diverse andre ting der skulle gøre fødslen lettere. Desværre endte min dreng med aldrig at vende sig den rigtige vej, så der var ikke andet at gøre end KS.
  Det var jeg godt nok skuffet over da jeg virkelig følte mig forberedt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ballinogbaby

   Årh det kan jeg virkelig godt forstå! Men det vigtigste er jo han kom ud, lige meget hvordan ❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Jeg var kun til forberedelse på sygehuset og følte absolut ikke at jeg fik noget ud af det, men jeg havde tilgengæld en fantastisk jordmoder gennem hele graviditeten. Hun klædte mig rigtig godt på til fødslen, og det gik over alt forventning. Det var den værste smerte jeg har oplevet, men den var så konstruktiv at jeg valgte smertestillende fra. Jeg lå i badekar og hver gang jeg fik en ve koncentrerede jeg mig hundrede procent om at slappe af i hele kroppen og mærke at jeg kom et skridt længere.
  Presseveerne var rigtig stride, og det var sygeligt hårdt, men jeg havde fuld kontrol hele vejen, og kunne slappe nok af til at jeg ikke bristede.
  Så smertefri fødsel? Ikke her, men tilgengæld en fødsel i fuld kontrol.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ballinogbaby

   Ja smertefrit bliver det nok aldrigt🙈 men fedt at høre du havde følelsen af kontrol! Det håber jeg på at føle denne gang🙏🏻

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Har jeg veer? Er det nu??