Graviditets ordbogen – ballinogbaby
Familieferie og parterapi

Graviditets ordbogen

Er du blevet gravid men er lidt i tivl om, hvordan man taler med på det der graviditetssprog som alle taler? Og har du svært ved at svare på de mærkelige spørgsmål du får fra folk? Så frygt ej! Her er nogle af de mærkelige ord du skal kende:

Vandrejournal: Det stykke papir du i starten er SÅ god til at huske, men som du senere hen i graviditeten uden tvivl glemmer til samtlige jordemødre og lægebesøg. (Eller var det bare mig?)

Symfyse- fundus mål: Det lyder mere som et selvopfunden ord, men det betyder faktisk noget. Det er når din jordemoder måler fra toppen af skambenet, til toppen af livmoderen. Det bruges bla. til at holde øje med om baby vokser og hvor stor den bliver.

Fosterstilling: Er ikke bare sådan din mand ligger, når han har manflue og er ynkelig. Det er selvfølgelig også den måde, som baby ligger på inde i maven. Grunden til man også debaterer dette ofte hos jordemoderen er for at finde ud af, om baby har vendt sig med hovedet nedad, eller ligger og hygger sig i en eller anden mærkelig stilling.

Bækkenløsning: I løbet af graviditeten bliver bækkenets led “blødt op” hvilket kan medføre store smerter i bækkenet. Lidt bækkensmerter er meget normalt. I nogle tilfælde (som mit) bliver man dog blødt lige rigeligt meget op og pludselig, kan man hverken gå eller stå særlig længe uden det gør frygteligt ondt! Faktisk går man mest af alt, som en der har skidt i bukserne. I nogle tilfælde bliver det endda så slemt, at man kun kan gå hvis man har krykker at støtte sig til og ellers kun kan ligge i sengen og kede sig.

Svangerskabsforgiftning: En kombination af for højt blodtryk og protein i urinen. En rigtig øv sygdom og noget, man bliver undersøgt meget for. Der er åbenbart ikke rigtig nogle der ved hvorfor det nogle gange opstår men det forsvinder først, når man har født. Lægerne og jordemødrene er heldigvis dygtige til at opdage og følge det, så det hverken skader moderen eller barnet.

Graviditetsukkersyge: Nogle gravide har risiko for, at udvikle sukkersyge under graviditeten. Dette er også en af grundende til, at du laver urinprøver hver gang du er ved læge eller jordemor.

Glukosebelastningstest: En åbenbart frygtelig test du bliver sendt videre til, hvis du har tegn på eller er i risikozonen for graviditetsukkersyge. Du skal drikke en meget sukkerholdig væske på tom mave og 2 timer efter, bliver dit blodsukker så målt. Jeg har ikke selv prøvet testen, men mødrene i min mødregruppe talte NÆSTEN værre om denne her, end om selve fødslen.

Doptone: Igen et meget mystisk ord der ikke rigtig beskriver, hvad det er. (Eller det gør det måske på lægesprog) Heldigvis er det nok heller ikke noget du får brug for at sige overdrevet tit. Men her kommer der lige en lille forklaring alligevel. Det er den lille maskine der omsætter barnets hjerteslag til lyd, så du kan høre det banke løs.

Hindeløsning:  Ved en hindeløsning kan man i nogle tilfælde, give fødslen et skub i gang. Det kræver dog at man allerede er begyndt at åbne sig og at man er “klar” til at gå i fødsel. Hvis du når at gå over din termin vil du helt sikkert tigge og bede din jordemoder om at lave en. Også selvom hun siger: “At det altså meget sjældent virker på førstegangsfødende.”

CTG strimmel. Det her ord vil du uden tvivl høre nærmere til, når din fødsel nærmer sig. Det er en analyse af, hvordan barnet har det her og nu. Du får 2 bælter om maven, hvor den ene har en føler der måler barnets hjerteslag og den anden en føler der måler dine veer. Den er ikke ubehagelig på nogle måde, men er ikke ligefrem flatterende at have spændt om sin kæmpe mave.

Jeg håber i kunne bruge det til noget!

Er der noget der mangler på listen som du næsten lige har lært betydningen af? Så kommenter den nedenunder!

Vil du læse mere? Så læs:

7 ting ingen havde fortalt mig om at være gravid

Råd mod graviditetskvalme

Ting vi skal stoppe med at sige til gravide

Og så kan du følge med i, hvornår der kommer nye indlæg, lige her på instagram!

 

#BLOGGERSDELIGHTPLUS

 

 

 

 

2 kommentarer

  • Anna

    Der findes snart ikke det jeg ikke har googlet om graviditet😂 Man forstår jo intet!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Familieferie og parterapi